Ontdek Jou Zorg

Werken in de zorg

In dit artikel lees je welke (bij)banen er zijn in de zorg, welke diploma’s je nodig hebt en hoe je werken en leren in de zorg combineert. Daarnaast kom je er via de zorgtypetest achter in welke zorgbaan jij het beste tot je recht komt. 


Werken in de zorg is ontzettend breed. Denk aan werken in de thuiszorg, verpleeghuiszorg, hulpverlening, gehandicaptenzorg en eerstelijnshulp zoals een huisarts of tandarts. In de zorg is geen dag hetzelfde. Je werkt met verschillende typen mensen met uiteenlopende karakters, verhalen en kwaliteiten. Dat vraagt om inlevingsvermogen en flexibiliteit, ook omdat werken in de zorg vaak onregelmatig is.

Werken in de zorg zonder diploma

Zoek je naar een baan in zorg, maar heb je geen diploma hiervoor? Ook dan kun je vaak toch aan de slag in de zorg. Het is vooral belangrijk dat je graag met mensen werkt en weet van aanpakken. Als je wilt werken in de zorg zonder diploma, dan zijn er steeds meer mogelijkheden. Denk aan ondersteunende functies, zoals huishoudelijke hulp in de thuiszorg of een facilitaire functie in de verpleeghuiszorg. Werken in de zorg zonder diploma is ook vaak mogelijk bij vakantiewerk, een bijbaan of juist als je nog een opleiding wilt gaan volgen. Bijvoorbeeld als je werken en leren in de zorg wilt combineren.

Werken en leren in de zorg

Zorgorganisaties zijn continu op zoek naar talent. Als je interesse hebt om te werken in de zorg, dan biedt dit veel kansen. Organisaties vergoeden vaak een opleiding, waarbij je werken en leren in de zorg combineert. Lelie zorggroep uit Rotterdam is een voorbeeld van zo’n organisatie. Zij zoeken zorgverleners in spé die niets liever doen dan de handen uit de mouwen steken en liefdevolle zorg bieden. Alle kosten voor de opleiding worden voor je betaald, zoals collegegeld, je boeken, inschrijfgeld, enzovoort. Je kunt op diverse manieren werken en leren in de zorg. Via HBO-duaal, beroepsbegeleidende leerweg (BBL), beroepsopleidende leerweg (BOL) of een combinatie daarvan. Je start dan met de BOL en gaat over op de BBL. Het is maar net wat in jouw situatie het beste past.

Wanneer kom ik in aanmerking?
Normaal gesproken kom je voor werken en leren in de zorg in aanmerking als je een VMBO-diploma behaald hebt (theoretische, gemengde of kaderberoepsgerichte leerweg) of in het bezit bent van een MBO niveau 2 diploma, of een overgangsbewijs van 3 HAVO/VWO naar leerjaar 4. Uiteraard moet je gemotiveerd zijn en niet bang zijn om hard aan de slag te gaan. Het is gebruikelijk dat je een vast aanspreekpunt en een praktijkbegeleider krijgt die je door je opleidingstijd helpt en begeleidt.

Als je wilt werken en leren in de zorgen, dan kun je kiezen uit onderstaande drie opleidingen (afhankelijk van je vooropleiding):

  • Verzorgende IG (niveau 3)
  • Verpleegkundige (niveau 4)
  • (Wijk)verpleegkundige (hbo)

Bij Lelie zorggroep bestaat ook de mogelijkheid om een verkort traject volwassenonderwijs te volgen. Deze variant geldt voor omscholers die de opleiding Verzorgende IG of Verpleegkundige niveau 4 willen volgen. 

Krijg ik salaris bij werken en leren in de zorg?
Afhankelijk van het traject dat je aangaat, ontvang je een vergoeding. Bij Lelie zorggroep ontvang je als leerling-verzorgende/(wijk)verpleegkundige eerst een contract voor zolang je opleiding duurt. Dit wordt ook wel een leerarbeidsovereenkomst genoemd. Heb je de opleiding succesvol afgerond, dan wordt een vast contract aangeboden. Je ontvangt (leerlingen)salaris conform de CAO VVT.

Bijbaan in de zorg

Een bijbaan in de zorg is ideaal voor studenten, zeker als je in de toekomst wilt werken in de zorg. Je verdient een goed salaris, je doet dankbaar en leuk werk en je bouwt aan een goed cv. 
Wil jij dat ook? Dan zijn er afwisselende bijbanen in de zorg te vinden. Je kunt hierbij denken aan helpende zorg en welzijn (niveau 2), verzorgende IG (niveau 3), verpleegkundige (niveau4/5). Of je ondersteunt de facilitaire diensten als medewerker gastvrijheid, medewerker services of medewerker huishouding.

Flexwerken in de zorg
Bij Lelie zorggroep in Rotterdam is er voor iedereen die een bijbaan in zorg zoekt het Flexbureau. Afwisselend werk in de zorg, afgestemd op jouw situatie.

De voordelen van werken bij het Flexbureau:

  • Leerzame ervaring op verschillende locaties met verschillende doelgroepen
  • Mogelijkheid om door te stromen naar een vaste locatie waar jij je het best thuisvoelt
  • Makkelijk te combineren met je privésituatie 
  • Bepaal je eigen werktijden in overleg
  • Ideale combinatie wanneer je een opleiding tot verzorgende of verpleegkundige doet
  • Goed salaris

Arbeidsovereenkomst
Als flexmedewerker krijg je een contract voor bepaalde tijd, voor oproep of uren, met de mogelijkheid bij goed functioneren tot een vaste aanstelling. De keuze is afhankelijk van jouw eigen voorkeur en kwalificaties en de beschikbaarheid van vacatures bij Lelie zorggroep. 


Ontdek welk zorgtype jij bent

Omdat werken in de zorg zo breed is, kom je veel verschillende typen tegen. Ben jij degene die het altijd gezellig maakt met collega’s? Of werk je liever zelfstandig en steel je de harten van cliënten? Elke zorgverlener heeft andere kwaliteiten en eigenschappen. Zo vul je elkaar aan en verleen je als team samen de beste zorg. Speciaal voor mensen met een zorghart ontwikkelde Lelie zorggroep samen met het IJsselland Ziekenhuis de zorgtypetest. Aan de hand van twaalf vragen ontdek jij wat voor zorgtype je bent, en op welke plek in de zorg jij het beste tot je recht komt.

Nieuwsgierig welk zorgtype jij bent?